Mănânci sănătos dar totuși te îngrași!?!



Mâncați fructe și legume în fiecare zi dar încă aveți probleme în a slăbi? Aflați care sunt factorii care pot contribui la creșterea în greutate.

O multitudine de factori pot contribui la creșterea în greutate neintenționată în rândul persoanelor care cred că mănâncă alimente sănătoase. Nu este doar ceea ce mănânci, ci și cât mănânci. Chiar și faptul că nu dormiți suficient în fiecare noapte vă poate afecta greutatea.

Cu toții am văzut diete care ne permit să mâncăm atât cât dorim din anumite alimente. Țelina este un aliment care este adesea plasat în această categorie. S-ar putea să mâncați mai multe fructe, legume sau nuci, deoarece știți că sunt sănătoase. Până la urmă, e vorba de cantitatea pe care o mâncați. 

Legumele, în general sunt slab calorice, sunt foarte bogate în micronutrienți și ocupă un volum mare în stomac, însă pe cealaltă parte, oleaginoasele și fructele deshidratate fac parte din categoria alimentelor bogate caloric și care ocupă un volum mic în stomac, adică nu oferă sațietate, deci tindem să mâncăm cantități mari din acestea.

Știați că o singură lingură de unt de arahide are circa 100 de kCal? 

Doar pentru că un aliment este considerat „sănătos”, nu înseamnă că puteți mânca cantități nesănătoase din acesta; dimensiunile porților și aportul alimentar sunt mult mai importante decât să catalogăm alimentele în a fi bune sau rele.

Acest lucru este valabil și în cazul sucului. Sucul nu este la fel de sănătos precum consumul întregului fruct; fibra este îndepărtată odată ce fructele sau legumele sunt stoarse. Avem tendința de a mânca mai multe alimente într-un smoothie decât ne dăm seama. În mod normal, nu ai mânca o banană, măr, portocală, cană de afine, cană de iaurt și lapte într-o singură ședință. Și totuși, un smoothie tipic conține toate aceste ingrediente, dacă nu mai mult.

Caloriile provenite din lichide sunt, de asemenea, mult mai ușor de metabolizat și orice aport de calorii în exces poate favoriza creșterea în greutate (foarte probabil ca și țesut adipos).

O nutriție echilibrată cu un mindset de 80% mâncare sănătoasă, 20% mâncare pentru suflet reprezintă o alegere excelentă, care nu ne va da bătăi de cap și nu ne va provoca frustrări interioare. De asemenea, dacă îți calculezi metabolismul bazal și necesarul caloric poți pune mai bine în aplicare obiectivele tale.

Și da, sportul este important. Ai nevoie de minim 30 de minute de exerciții fizice pe zi, chiar dacă ai obiceiuri alimentare sănătoase. Acest lucru nu trebuie să fie un antrenament cardio sau cu greutăți, o simplă plimbare este un început bun. Încercați să faceți 10.000 de pași pe zi.

Calitatea și cantitatea somnului dvs. sunt la fel de importante ca și alimentele pe care le mâncați.  Dacă vă treziți cu o gură uscată sau dureri de cap sau sunteți obosiți, chiar și după o odihnă de 7-8 ore poate ar trebui să luați mai mult în considerare calitatea somnului dvs. De asemenea hidratarea reprezintă un "must have", adică e foarte importantă. Minimum 2l de apă pe zi, atenție apă sau lichide gen ceai, supe, nu sucuri.


Spor în toate!

Cu drag,
Andrei

Instagram: @Healthyandtasty101


Comentarii