Semne ale corpului că are nevoie de mai mulți carbohidrați.



Carbohidrații sunt buni și au rolul lor, nu mai faceți greșeala de a nu-i include în planul dvs. alimentar!

În primul rând carbohidrații nu pot fi etichetați ca fiind buni sau răi.

Carbohidraţii sunt principala sursă de energie la care corpul nostru apelează pentru a îşi menţine funcţiile vitale şi atunci când este pus în faţa unui efort fizic. Sunt de asemenea, sursa principală de combustibil a creierului nostru iar fără suficienți carbohidrați, acesta nu poate funcționa optim.

Când mâncăm carbohidrați, corpul nostru îi descompune în zahăr, care la rândul lui poate fi transformat în energie direct din fluxul nostru de sânge sau depozitat sub formă de glicogen în mușchii și ficatul nostru pentru a se transforma în energie mai târziu.





Carbohidraţii sunt de două tipuri: carbohidraţi complexi şi carbohidraţi simpli.
Carbohidraţii complexi reprezintă cea mai bună sursă de energie pentru organismul tău şi îi poţi mânca cu încredere, chiar şi atunci când vrei să slăbeşti. 
Alimentele bogate în carbohidraţi complexi conţin fibre, iar datorită acestora absorbţia lor în sânge se face foarte lent.
De aceea, corpul tău secretă o cantitate mică de insulină pentru a procesa acest tip de carbohidraţi. Mai puţină insulină înseamnă mai multe şanse să slăbeşti.
Alimente bogate în carbohidraţi complexi: cartofi dulci, legume, cereale integrale, paste integrale, pâine integrală, orez brun.

Alimente care conţin carbohidraţi simpli: ketchup, toate sucurile, fast-food, pâine, produse de patiserie, dulciuri şi în general, toate alimentele procesate (cele pe care le găseşti pe ambalaj).

Tendințele de azi ale dietelor, în special cea keto, au condus la scepticism legat de carbohidrați și la reducerea acestora, de la pâine la banane. Dar faptul că înlocuiți terciul de ovăz de la mic dejun cu avocado și ouă reprezintă oare cel mai bun mod de a vă sprijini sănătatea și de a menține o greutate corporală optimă?

Numărul de carbohidrați pe care trebuie să-l mâncăm depinde de nevoile, obiectivele și stilul de viață al fiecăruia în parte.

Cum ne anunță corpul că are nevoie de mai mulți carbohidrați?

Primul și poate cel mai evident indicator al faptlui că organismul nu primește suficienți carbohidrați e acela că te vei simți epuizat atât fizic cât și mental. Pe lângă faptul că se simt lenți și somnolenți pe tot parcursul zilei, mulți oameni se confruntă cu dureri de cap și nu se pot concentra atunci când nu consumă carbohidrați suficienți.

Dacă nu consumați cantitatea de carbohidrați de care corpul are nevoie, pe lângă dificultățile de concentrare, puteți experimenta de asemenea, modificări ale starii de spirit, în special iritabilitate. 

Carbohidrații au rol în creșterea producției de serotonină din organism, hormonul care ajută la o stare de spirit echilibrată (este adesea asociat cu un sentiment de fericire și bunăstare). 

Dacă practici fitness-ul, ar trebui să știi deja că fără suficienți carbohidrați nu te poți antrena optim. Atunci când ne antrenăm cu greutăți avem nevoie ca rezervele de glicogen să fie pline pentru a avea energie pe parcursul antrenamentului. De asemenea, carbohidrații ajută și la asimilarea proteinei în mușchi.

Unul dintre dezavantajele importante ale lipsei de carbohidrați, în special cei complexi, îl reprezintă lipsa fibrelor.  Atunci când renunțăm la fructe, legume și cereale integrale, practic, eliminăm o mulțime de fibre din planul nostru alimentar. Fără fibre, putem experimenta episoade de constipație, ceea ce nu este tocmai plăcut.

Dacă oricare dintre cele de mai sus vă sună familiar, concentrați-vă pe consumul de carbohidrați complexi și observați dacă apar îmbunătățiri în modul în care vă simțiți.

Dacă sunteți îngrijorați cu privire la modul în care creșterea consumului de carbohidrați vă poate afecta talia, luați aminte că fibrele care vin la pachet cu aceștia vă vor oferi o sațietate pe o perioadă mai mare de timp. Astfel, între mese nu veți mai simți nevoia pentru diverse gustări nesănătoase.

În concluzie, putem spune că fibrele ajută la menținerea unei greutăți optime sau chiar la pierderea kilogramelor în plus, pe termen lung.

O concentrare mai bună, mai multă energie și un succes mai mare în pierderea unor kilograme. Sună ca un win-win, nu?




Ne puteți urmări pe:


Până data viitoare, nu uitați: Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm!

Andrei





Comentarii