De ce să spui un mare "NU" dietelor!

De ce să spui un mare "NU" dietelor!

Atunci când vrem să slăbim majoritatea dintre noi apelăm la un nutriționist și/sau la un antrenor personal. Probabil, cei mai mulți, neavând timp pentru a merge la sala de fitness apelează la un nutriționist. 

De la nutriționist primim o dietă, pe care trebuie să o urmăm de-a lungul unei anumite perioade timp.
Dietele vin de obicei, cu restricții la anumite alimente sau și mai rău, clientul nu este informat absolut deloc despre numărul de macronutrienți pe care trebuie să îi consume zilnic. Am întâlnit nutriționiști și dietologi care nu aveau habar despre ce sunt macronutrienții. Aceștia îți recomandă anumite mese pe o perioadă limitată de timp și îți garantează că o să slăbești. 

Să slăbești e simplu. Contează însă și cum faci asta!

Toata lumea ar trebui să știe că singura modalitate de a slăbi se numește DEFICIT CALORIC. Adică să arzi mai mai multe calorii(energie) decât consumi. 

În momentul în care urmăm o dietă, se poate ca anumite alimente care noua ne plac să nu fie incluse și practic să ne obligăm să mâncăm "ca la carte", să ne abținem, să răbdam și astfel se creează o frustrare. În plus, atunci când suntem într-o perioadă încărcată și plină de stres nu o să mai urmăm nicio dietă și o să mâncăm foarte multe prostii pe fond emoțional.

De asemenea, în momentul în care o să se sfârșească perioada de dietă, chiar dacă ai slabit, o să îți fie foarte greu să te menții. Și atunci intervine efectul yo-yo. 

Dieta sau efectul yo-yo, cunoscut și sub denumirea de ciclicitate în greutate, este un termen inventat de Kelly D. Brownell de la Universitatea Yale și se referă la fenomenul pierderii și luării în greutate în mod ciclic, în analogie cu mișcarea de sus-jos a unui yo-yo. În acest proces, individul, inițial, își atinge scopul de a pierde din greutate, însă nu reușește să și-o mențină pe termen lung, începând, din nou, să ia în greutate. Același individ caută iar să piardă din greutatea acumulată, luând ciclul de la capăt.

De ce recomand un stil de viață sănătos și un plan alimentar?

În momentul în care ne creăm un stil de viață sănătos o să consumăm cu regularitate legume și fructe proaspete. Legumele și fructele conțin doze mari de vitamine și minerale, acestea jucând un rol esențial în buna funcționare a organismului. Până la urmă, alimentele reprezintă hrana de care organismul are nevoie să funcționeze. Alimentele sunt pentru organism precum benzina pentru mașină. 

De asemenea, cu ajutorul unui calculator caloric, o să știm care ne este necesarul caloric și astfel știind unde ne încadrăm, putem să stabilim numărul de macronutrienți pe care trebuie să îi consumăm zilnic. 

Dacă vrem să slăbim, scădem 200-500 kCal din necesarul zilnic. Dacă vrei să te îngrași, adaugi 200-300 Kcal. Simplu ca bună ziua!

E foarte important să știm cum să ne împărțim numărul zilnic de proteine, carbohidrați și grăsimi astfel încât să avem un plan alimentar bine pus la punct. 

Construindu-ți propriul plan alimentar, practic, poți consuma alimentele care îți plac, găti propriile rețete, chiar și mânca din când în când o felie de tort, pizza, burger sau ce îți mai poftește sufletul.


Ne puteți urmări pe:


Până data viitoare, nu uitați: Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm!

Andrei



Comentarii